Divadlo Andreja Bagara otvára Sezónu smiechu

06.09.2012 Nitra

Nitra 6. septembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre otvára v týchto dňoch divadelnú sezónu 2012/2013. Ako uviedol šéfdramaturg divadla Svetozár Sprušanský, pôjde o monotematickú sezónu, ktorej jednotiacim prvkom bude smiech a pozitívna nálada. "Žijeme dobu, ktorá bola a ešte je zmietaná finančnou krízou. Ľudia žijú v takom zvláštnom stave šedivosti a ponurosti svojich existenčných problémov. A tak sme si povedali, že by sme radi ponúkli sezónu, ktorá by ľuďom priniesla pozitívnu energiu. Pripravili sme sezónu, ktorú sme nazvali Sezóna smiechu. V nej budú dominovať komédie, veselohry, jednoducho smiech a smiechová kultúra," informoval dnes Sprušanský.

Ako pripomenul, divadlo ani túto sezónu nechce podceňovať diváka a podliezať latku dobrého vkusu. Preto bola dramaturgia divadla pri výbere hier veľmi pozorná. "Povedali sme si, že urobíme taký prierez naprieč storočiami a pozrieme sa na to, na čom sa naši predchodcovia smiali. Tak sme vybrali šesť titulov svetových klasikov, ktorí by mali reprezentovať a zastupovať mnohé podoby práve toho, na čom by sme sa mohli smiať, na čom by sme sa mohli uvoľniť, niečo čo je osviežujúce a čo by prinieslo práve tú pozitívnu energiu," vysvetlil Sprušanský.

Novú sezónu otvorí 7. decembra hra Prefíkaná vdova od Carla Goldoniho, ktorá sa bude niesť v znamení uvoľnenosti a hravosti. Za ňou bude nasledovať uvedenie absurdnej komédie Eugéna Ionesca Plešatá speváčka, ktorú DAB uvedie v premiére 1. februára. "Samozrejme, že v takejto sezóne nesmie chýbať William Shakespeare. Z jeho tvorby sme vybrali hru Skrotenie zlej ženy, v ktorej sa budeme okrem iného zaoberať manipuláciou s inými ľuďmi. Inscenáciu uvedieme po prvý raz 15. februára," pokračoval Sprušanský. Súhrnom viacerých hier Janka Chalupku bude inscenácia Rok v Kocúrkove, ktorá bude mať premiéru 12. apríla. Ukážkou toho, že hranica medzi dobrom a zlom býva veľmi tenká a že dobro nemusí vždy zvíťaziť, bude komédia Friedricha Schillera Parazit s premiérou 19. apríla. Otázky vzťahov a morálky bude riešiť komédia Alexandra Nikolajeviča Ostrovského Dievča bez vena.

Okrem šiestich komédií uvedie DAB aj premiéry troch hier britského dramatika strednej generácie Dennisa Kellyho. Celoslovenská trojpremiéra inscenácií Láska a peniaze, DNA a Siroty sa uskutoční 14. septembra v Štúdiu a vo Veľkej sále DAB. Podľa Sprušanského je Dennis Kelly to najzaujímavejšie z ponuky súčasnej britskej dramatiky. Kellyho hry sa zaoberajú témami viny človeka vo vzťahu k minulosti, rodičom, súrodencom, traumami z prostredia rodiny, ale aj univerzálnymi a celospoločenskými problémami. Inscenácia DNA bude uvedená v rámci dlhodobejšieho cyklu divadla TY KOKSO!, teda inscenácií pre tínedžerov a o tínedžeroch. Po každom z dopoludňajších predstavení bude prebiehať diskusia mladých divákov so psychológmi na tému, ktorú inscenácia prináša.
 

Vyberte región